نکات مهم برای شستشوی لباسهای ورزشی و باشگاه
لباسهایی که شما برای ورزش و باشگاه به تن میکنید باید پس از هر بار استفاده شسته شوند. اما این لباسها از مواد و الیاف ظریفی ساخته شدهاند که آنها را آسیب پذیر کرده است و اگر آنها را درست نشویید و یا از شوینده مناسبی برای این کار استفاده نکنید ممکن است لباس شما خراب شود مثلا خاصیت کشسانی آن از بین برود، شکل خود را از دست بدهد و دیگر قابل پوشیدن نباشد، پس لازم است که روش صحیح شستشوی لباسهای ورزشی خود را بدانید و نکات مربوط به آن را رعایت کنید تا مدت طولانیتری بتوانید از این لباسها (که عمدتا گران قیمت هم هستند) استفاده کنید. لباسهای باشگاه معمولا شامل لباس بالاتنه (تاپ یا نیم تنه ورزشی) و لباس پایین تنه (لگینگ یا شلوارک ورزشی) به همراه اکسسوریهایی مثل هدبند و مچ بند و جوراب و … است که همه آنها به نگهداری و شستشوی مکرر و صحیح نیاز دارند.
- نکته اول این است که اگرچه لباسهای ورزشی معمولا از پارچههای کشی تهیه شدهاند اما قابل شستشو در ماشین لباسشویی هم هستند و شما میتوانید آنها را با دست و یا با ماشین لباسشویی هم بشویید.
- مشکل اصلی در مورد لباسهای ورزشی، عرق کردن زیاد و بو گرفتن آنها است که گاهی از بین بردن این بو دشوار و غیرممکن میشود. در این شرایط پیشگیری بهتر از درمان است، شما باید در وهله اول از بو گرفتن لباسها جلوگیری کنید. پس از در آوردن لباسها، آنها را داخل ساک خود تلنبار نکنید، بلکه لباسها را پشت و رو کنید و در محلی آویزان کنید تا زمان شستشوی آنها فرا برسد. به این ترتیب باکتریها و قارچها در بافت لباس رشد نخواهند کرد و احتمال بو گرفتن آنها کاهش خواهد یافت.
- همیشه قبل از اقدام به شستشوی لباسهای ورزشی (و هر نوع لباس دیگری) برچسب مراقبتی آن را به دقت نگاه کنید و دستوراتی را که در آن درج شده است دنبال کنید. مثلا اگر روی این برچسب درج شده است که لباس شما از تکنولوژی پارچههای کشی مدرن بهره میبرد بهتر است از آب سی درجه برای شستن آن استفاده کنید چون آب گرم و داغ به بافت الیاف آن صدمه وارد خواهد کرد.
- با توجه به محدودیت در استفاده از آب داغ، حتما از شویندهای استفاده کنید که با آب سرد هم قدرت شویندگی کافی داشته باشد و به سرعت بتواند بوی بد و باکتریهای موجود در لباس را از بین ببرد بدون آن که به رنگ و بافت لباس صدمه بزند.
- پس از این که شستشوی لباس را طبق دستورات گفته شده روی برچسب به اتمام رساندید (با دست یا ماشین لباسشویی) خشک کردن آن را نیز به همین ترتیب انجام دهید. معمولا خشک کردن لباسهای ورزشی در هوای آزاد روش مناسبتری نسبت به استفاده از خشک کن است اما اگر دمای خشک کن را در پایینترین حالت ممکن تنظیم کنید میتوانید از خشک کن هم استفاده کنید تا لباسهای شما سریعتر خشک و آماده استفاده شود.
.
روش شستشوی لباسهای ظریف و توری
لباسهای ظریف از جنس توری و ابریشم بسیار زیبا هستند و همه ما دوست دارین تعدادی از این لباسها را در کمد خود داشته باشیم اما این لباسها از الیاف حساس و آسیب پذیری تهیه شدهاند که نگهداری و شستشوی آنها را دشوار میکند و نمیتوانیم به همان روشی که لباسهای معمولی را میشوییم لباسهای ظریف و حساس را نیز بشوییم. لباسهای ظریف شما از هر نوعی که باشند، چه لباس زیر، چه لباس مجلسی و چه لباس خواب و … باید با دست شسته شوند مگر این که روی برچسب مراقبتی آن چیز دیگری درج شده باشد (مثل خشکشویی و یا امکان شستشو در ماشین لباسشویی). برای این منظور کافی است مراحل زیر را دنبال کنید:
- برای شستن لباسهای ظریف از یک شوینده بدون آنزیم و یا صابون مخصوص شستن لباس استفاده کنید. البته قبل از اقدام به این کار برچسب مراقبتی لباس را چک کنید تا مطمئن شوید که گزینههای بهتر و موثرتری در اختیار ندارید.
- برای شستن لباس از مالیدن، چلاندن و پیچاندن آن اجتناب کنید چون این کار شکل لباس را تغییر میدهد. به جای این کار میتوانید لباس را به لبههای تشت یا سینک فشار دهید
- پس از شستن لباس و آبکشی هم سعی کنید سراغ چلاندن و پیچاندن نروید و لازم به ذکر نیست که نباید از خشک کن ماشین لباسشویی استفاده کنید.
- لباس را طوری آویزان کنید که توریهای آن تغییر شکل ندهد، ترجیحا لباس را روی یک سطح صاف پهن کنید و از قرار دادن آن در معرض تابش مستقیم خورشید هم اجتناب کنید.
- اگر لباس شما قابلیت اتو شدن داشتن باشد میتوانید با دمای پایین آن را تو کنید و به توریها و تزئینات آن شکل بدهید بدون آن که آسیب ببینند یا فرم خود را از دست بدهند.
- جوراب شلواری و لگینگ معمولا هنگام شستشو تغییر رنگ میدهند و اگر میخواهید لباسهای دیگر شما رنگ نگیرند حتما آنها را جدا بشویید.
- هنگام شستن لباسهای ظریف در ماشین لباسشویی حتما دفترچه راهنمای ماشین لباسشویی را مطالعه کنید و تنظیمات مناسب برای آن را انتخاب کنید تا لباس شما آسیب نبیند. برای کاهش آسیب به لباسها از توری مخصوص استفاده کنید و لباسها را داخل آن قرار داده و در ماشین بشویید.
- اگر در مورد روش مناسب شستشوی لباسهای ظریف خود مطمئن نیستید به خشکشویی مراجعه کرده و از یک کارشناس مشورت بخواهید.
روش شستشوی لباسهای زیر
اگر میخواهید لباسهای زیر تهیه شده از پنبه یا الیاف مصنوعی را در ماشین لباسشویی بشویید مشکلی پیش نخواهد آمد و فقط کافی است دستورات درج شده روی برچسب مراقبتی لباس را چک کرده و رعایت کنید. اما همیشه شستن لباسهای ظریف زیر با دست ایده بسیار بهتری است و میزان آسیب به این لباسها را به حداقل میرساند. بنابراین شما میتوانید هر نوع لباس زیر را در سینک دستشویی و یا یک تشت و سطل بشویید و تمیز کنید که البته این کار برای لباسهای ظریف ساخته شده از ابریشم و توری و یا لباسهایی که از جنس الیاف آن مطمئن نیستید قطعا توصیه میشود. برای این کار مراحل زیر را دنبال کنید:
- ابتدا سینک یا تشت را با آب ولرم پر کنید و کمی شوینده مناسب برای لباسهای ظریف داخل آن بریزید.
- لباسها را به مدت سی دقیقه داخل این آب خیس کنید سپس با دست آن را بچرخانید کمی فشار دهید تا کثیفیها از الیاف لباس جدا شود.
- لباسها را آبکشی کنید تا شوینده از الیاف آن جدا شده و آب تمیز از آن خارج شود.
- لباسها را به آرامی و بدون چلاندن و پیچاندن فشار دهید و آب اضافی آن را بگیرید، سپس در محلی که هوا جریان دارد آویزان کنید تا خشک شوند.
اگر لباسهای زیر شما مقدار زیادی توردوزی دارند حتما باید با دست شسته شوند اما اگر مقدار این تورها کم باشد میتوانید با کمک توریهای مخصوص ماشین لباسشویی و رعایت نکاتی که در مورد شستن لباسهای ظریف بیان شد این شستشو را انجام دهید تا لباسهای شما آسیب کمتری ببینند و مدت طولانیتری نو و سالم باقی بمانند.
منبع: مجله قرمز | https://redmag.ir